Intohimosta ammattiin – Opoille työkaluja pakkiin, kuinka tukea nuoria yrittäjyydessä

Vasemmalta oikealle: Hanna Palmroos BusinessOululta, Eemeli Alanne Taikasatukulmasta ja Oulun kaupungilta, Elina Hyykoski Hyyliltä

Julkaistu:

Oulun seudun opinto-ohjaajat eri koulutusasteilta kokoontuivat Työn Taitajien tapahtumaan kuulemaan pienyrittäjien tarinoita siitä, miten intohimosta, harrastuksista tai arjen haasteista tuli ammatti ja syntyi yritys. Opinto-ohjaajat saivat tilaisuudesta työkalupakkiinsa oppeja ja keinoja, joilla he voivat kannustaa ja tukea nuoria yrittäjyyden polulla.

Tapahtuman avasivat BusinessOulun Kesäyrittäjä-ohjelman projektikoordinaattori Hanna Palmroos ja Jarmo Siipola Oulun seudun Uusyrityskeskuksesta. He esittelivät palveluita, joiden avulla opetushenkilöstö voi ohjata yrittäjyydestä kiinnostuneita nuoria eteenpäin. He kannustivat opettajia rohkaisemaan nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä. Se voi olla matalan kynnyksen tapa kokeilla omia ideoita, vaikka kesätöiden sijaan. Lisäksi he vahvistivat yrittäjyysmyönteisyyden merkitystä opetuksessa.

– Moni ei vielä tiedä, että yrittäjyyttä voi kokeilla vaikka kesän ajan tai sivutoimisesti opintojen ohessa. Y-tunnustakaan ei aina tarvita, muistutti Palmroos.

Hän vetää BusinessOulun nuorten kesäyrittäjyysmallia, joka tarjoaa matalan kynnyksen mahdollisuuden kokeilla, voisiko oma idea kasvaa ammatiksi.

Siipola korosti, että yrittäjyyttä tulisi lähestyä koulussa laaja-alaisesti. Esimerkiksi äidinkielen tunneilla voidaan harjoitella taitoja, joita tarvitaan myös yrittäjänä: luetun ymmärtämistä, tiedon hakemista ja kirjoittamista.

– On tärkeää puhua nuorille yrittäjyydestä realistisesti mutta kannustavasti. Kaikki eivät onnistu, mutta jokainen oppii. Yrittäminen vaatii työtä, mutta se myös palkitsee, totesi Jarmo Siipola.

Arjen ideat menestyviksi yrityksiksi

Päivän aikana kuultiin kolme yrittäjätarinaa. Ne osoittivat, että liikeidea voi löytyä lähempää kuin arvaakaan. Tarinat korostivat, että yrittäjyys syntyy usein luovuudesta, rohkeudesta sekä omatoimisuudesta arjen haasteiden ratkaisemisessa.

Jetta Liukkonen kertoi Vaatelaastarin synnystä. Idea sai alkunsa kuvaamataidon opettajan ja kasvatustieteilijän turhautumisesta lasten housujen polvipaikkoihin, ja johti tuotteeseen, jota on myyty kansainvälisesti jo 2,5 miljoonaa kappaletta. Liukkonen korosti luovuuden, omatoimisuuden ja rohkeuden merkitystä yrittäjyydessä. Hän nosti esiin myös sen, että suuri osa yrittäjistä on neuroepätyypillisiä ja että yrittäjyys voi olla vahvuus monelle erilaiselle oppijalle.

Eemeli Alanne kertoi, kuinka hän yhdessä Veera Mahlakaarron kanssa perusti Taikasatukulman, kun he yrittivät löytää 5-vuotiaalle yrityksessä kokemusasiantuntijana toimivalle perheen Violalle sisältöä, joka olisi sekä opettavaista että kiinnostavaa. Tästä syntyi idea kirjoittaa satuja, jotka kumpuavat arkielämästä ja käsittelevät helposti samaistuttavia teemoja, kuten tunnetaitoja, kestävää tulevaisuutta sekä yrittäjyys- ja työelämätaitoja. He kuvasivat prosessia ongelmasta tylsyyteen, joka johti kirjoittamisen innostukseen ja lopulta yrityksen perustamiseen. Eemeli ja Veera korostivat, aivan kuten myös Vaatelaastarin Liukkonen, että yrittäjyyttä ei tarvitse tehdä yksin.

– Rohkaiskaa oppilaita kokeilemaan omia ideoitaan. Aloittaminen ei ole vaikeaa, sillä tarjolla on runsaasti palveluita ja tukea – yrittäjyyttä ei tarvitse tehdä yksin. Osaamisen tunnistaminen on hyvä lähtökohta, Alanne korosti.

Elina Hyykoski kertoi tarinansa luokanopettajasta Hyylin perustajaksi. Hän perusti yrityksensä huomattuaan Suomessa puutteen prässättyjen kukkien palveluista. Elina korosti, että yrittäjän on tärkeää uskoa itseensä ja kestää epävarmuutta. Hän korosti nuorten yrittäjyyskasvatuksen tärkeyttä, jotta yrittäjyyden rima madaltuisi.

Yrittäjyyskasvatus kaipaa rohkaisua

Päivän aikana korostettiin nuorten yrittäjyyskasvatuksen merkitystä ja kerrottiin, miten yrittäjyydestä kiinnostuneita nuoria voi ohjata eteenpäin. Puhujat toivat myös esiin palveluita, joita nuorten yrittäjien tueksi on tarjolla. Opetushenkilöstön rooli on sanoittaa nuorille, että yrittäjyys on yksi mahdollinen urapolku. Sen ei tarvitse olla ikuinen päätös tai kokoaikainen työ.

– Nuori voi kokeilla ideaa ja oppia samalla valtavasti itsestään. Jos yritys ei jatku, yrittäjäksi ryhtynyt ei ole epäonnistunut vaan oppinut, sanoi Hanna Palmroos.

Yrittäjyyskasvatus ei ole vain liiketoimintasuunnitelmia ja Excel-taulukoita. Se on itseluottamuksen rakentamista, omien vahvuuksien tunnistamista ja uskallusta kokeilla. Tässä opinto-ohjaajat ja opettajat ovat avainasemassa.

Lämmin kiitos kaikille puhujille ja osallistujille!

Hanna Palmroos BusinessOululta ja Jarmo Siipola Oulun seudun Uusyrityskeskuksesta

Jetta Liukkonen Vaatelaastarilta