Sivulle kerätään BusinessOulun toimintaan ja Oulun kehitykseen liittyviä vaikuttavuustietoja. Tiedot päivittyvät pääasiassa kuukausittain ja vertailuluku on edellisen vuoden vastaavalta kuukaudelta. Sivun alaosassa on Oulun elinkeinoelämän kehittymiseen liittyvää tietoa pidemmältä aikaväliltä.

BusinessOulun toiminnan vaikuttavuus

Alle latautuu PowerBi-raportti. Latautumisen nopeus riippuu päätelaitteen verkkoyhteydestä.

** Työllistämisen avustukset pitävät sisällään kuntalisän (yleishyödyllisten yhteisöjen, järjestöjen, yhdistysten ja säätiöiden sekä yritysten työllistämisen tukena), kaupungin palkkatukityöllistämisen, kesäsetelit, kesätyöt ja rahoitushankkeet sekä työllistämisbonuksen.


Työllisyys- ja suhdanneraportit

  • Työllisyyskatsaus maaliskuussa 2025

    Oulussa oli maaliskuun lopussa 1 776 avointa työpaikkaa. Avoimien työpaikkojen määrä laski edellisestä kuukaudesta 216:lla. Vuotta aiemmin avoimia työpaikkoja oli 3 441. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin kuukauden aikana 1 986.

    Maaliskuun lopussa Oulussa oli 23 197 työnhakijaa. Työnhakijoiden määrä laski 105:llä edellisestä kuukaudesta ja nousi 603:lla vuoden takaisesta. Maaliskuun aikana työnhakunsa päätti eri syistä 1 250 asiakasta.

    Kokoaikaisesti lomautettuna oli 1 203 henkilöä. Lomautusten määrä laski 120:llä edelliseen kuukauteen verrattuna.

    Oulun työttömyysaste (työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta) oli 13,9 %. Työttömyysaste nousi 0,9 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta ja laski 0,1 prosenttiyksikköä edelliseen kuukauteen verrattuna.

    Alle 25-vuotiaita työttömiä oli Oulussa 2 371 ja nuorisotyöttömyysaste 17,5 %. Viime vuoteen verrattuna nuorten työttömien määrä nousi 151:llä ja nuorisotyöttömyysaste 0,8 prosenttiyksikköä. Edelliseen kuukauteen verrattuna nuorten työttömien määrä laski 18:lla ja nuorisotyöttömyysaste 0,2 prosenttiyksikköä.

    Työttömistä 2 969 oli yli 55-vuotiaita. Yli 55-vuotiaiden määrä nousi 13:lla edellisestä kuukaudesta ja oli 324 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin.

    Työttömyysetuuden kuntarahoitus

    Vuoden 2025 alusta kuntien vastuu työttömyysetuuksien rahoituksesta laajeni. Kunnat rahoittavat työmarkkinatuen lisäksi osan perus- ja ansiopäivärahasta. Kuntien rahoitusosuus alkaa, kun työttömyysetuutta on maksettu 101 päivältä ja kasvaa portaittain työttömyyden pitkittyessä.

    Työttömyysetuuden maksuosuuksien muutoksen takia tilastoja rahoituksesta ei toistaiseksi ole saatavilla. Alla oleva raporttinäkymä ei tämän vuoksi ole kuntarahoituksen osalta ajan tasalla.

    Pitkäaikaistyöttömiä (työttömyyden kesto yli 12 kuukautta) oli maaliskuun lopussa 6 095. Pitkäaikaistyöttömien määrä nousi edellisestä kuukaudesta 64 henkilöllä
    ja oli 830 henkilöä suurempi kuin vuotta aiemmin.

    Pohjois-Pohjanmaan työllisyyskatsaus löytyy KEHA-keskuksen työllisyyskatsaus-sivulta.

    Huhtikuun tilastot julkistetaan 22.5.2025.

    Nuorisotyöttömyys Oulussa

    Nuorten työllisyystilanne on ollut haastava jo useiden vuosien ajan. Oulussa nuorisotyöttömyysaste on noussut 0,8 prosenttiyksikköä edelliseen vuoteen verrattuna. Myös valtakunnallisesti nuorisotyöttömyysaste on noussut vuoden takaisesta 12,8 %:sta 14,9 %:iin.

    Nuorten työttömyydessä tapahtuu vuoden aikana kausivaihtelua: yleensä keväällä ja alkukesästä työttömyysaste nousee, kun nuoria valmistuu oppilaitoksista ja ilmoittautuu kesätöiden hakijoiksi. Vastaavasti syksyllä työttömyysaste laskee nuorten siirtyessä opiskelemaan.

    Vastavalmistuneiden osuus nuorista työnhakijoista on noussut viime vuodesta. Maaliskuussa 2025 nuorista 23 % oli vastavalmistuneita, kun vuotta aiemmin osuus oli 19 %.

    BusinessOulun työllisyyspalveluissa nuoria työnhakijoita palvellaan alle 25-vuotiaiden asiakaspalvelutiimissä sekä Byströmin Ohjaamossa.

    Byströmin tiimin esihenkilö Heli Haapaniemi kertoo, että Oulun kaupungissa nuorisotyöllisyyden hoidossa panostetaan erityisesti ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin.

    -Kaupunki tukee työnantajia kesätyösetelillä nuorten työllistämiseksi sekä kaupungin omilla kesätyöharjoitteluilla. Näistä nuoret saavat työelämäkokemusta ja heidän on helpompi jatkossa työllistyä. Ratkaisuja nuorisotyöttömyyden ennaltaehkäisemiseksi mietitään myös yhteistyössä eri toimijoiden, kuten sivistys- ja kulttuuripalveluiden, oppilaitosten, järjestöjen ja Pohteen kanssa.

    Nuorten työllisyystilannetta haastaa talouden taantuma. Avoimien työpaikkojen määrä on jo pitkään ollut laskussa.

    -Laskusuhdanne näkyy yleensä ensimmäisenä nuorten työttömyysluvuissa. Kun työpaikkoja on vähän, nuorten on entistä haasteellisempaa päästä töihin. Myös vastavalmistuneiden on hankala saada ensimmäisiä työpaikkoja.

    -Kaupungin kesätyöpaikkoihin tuli todella paljon hakemuksia, mikä voi kertoa siitä, että kesätyöpaikkoja ei ole ollut yrityksissä auki niin paljon kuin aikaisemmin. Myös korkeakouluopiskelijoiden kesätyöpilotin avoimiin paikkoihin tuli lähes 400 hakemusta, Haapaniemi kertoo.

    -Työttömyyttä ei voi hoitaa ilman työpaikkoja, niitä ihan oikeasti tarvitaan.

     

    Työllisyysraporttiin kerätään Kelan sekä työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) julkisesta työllisyysdatasta kuntakohtaiset avainluvut KEHA-keskuksen työnvälitystilastojen julkistamispäivinä aina kuukauden loppupuolella. Datan visualisointi on toteutettu Power BI -työkaluilla.

    Dynaamiset raportit päivittyvät automaattisesti. Raportit ovat vuorovaikutteisia eli ne muuttuvat käyttäjän toimintojen mukaan. Esimerkiksi hiirtä liikuttamalla voi tarkastella eri ajankohtien lukuja ja klikkaamalla voi valita yksittäisiä tietojoukkoja tarkasteluun ja porautua syvemmälle raporttiin.

    Tällä hetkellä raportissa on Oulun lukujen lisäksi viiden muun suurimman kunnan työllisyysluvut; Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen ja Turun.

    Raporttia voi tarkastella koko näytön kokoisena klikkaamalla raportin oikeassa alakulmassa olevaa painiketta. Raportit toimivat parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Firefox ja Edge.

  • Kuntakokeilujen seurannasta löydät tietoa työ- ja elinkeinoministeriön sivustolta.

    Tutustu kuntakokeilun toimintaan, tilastoihin ja tuloksiin ensimmäisen ja toisen vuoden väliraporteista. Ensimmäinen vuosi 3/2021-2/2022 ja toinen vuosi 3/2022-2/2023.

  • Matalasuhdanteesta kohti parempia aikoja

    Oulun seudulla vuoden 2023 vaihteessa alkanut laskusuhdanne jatkui vielä vuoden 2024 toiselle neljännekselle. Ensimmäisellä neljänneksellä liikevaihto supistui -9,5 prosenttia ja toisella -4,0 prosenttia. Kolmannella neljänneksellä liikevaihto kasvoi +3,3 prosenttia ja neljännellä +4,3 prosenttia. Kuitenkin vuositasolla tarkasteltuna liikevaihto supistui -1,4 prosenttia vuonna 2024. Koko maan tasolla vuoden 2024 liikevaihto supistui -1,6 %.

    Kaikkien alojen yhteenlaskettu palkkasumma jatkoi kasvua talouden epävakaudesta huolimatta. Kaikkien toimialojen yhteenlaskettu palkkasumma kasvoi Oulun seudulla vuonna 2024 +1,6 prosenttia edellisvuodesta. Vastaavasti koko maan tasolla palkkasumma kasvoi +2,2 %.

    Palkkasumman kasvusta huolimatta toimialojen yhteenlaskettu henkilöstömäärä supistui Oulun seudulla vuonna 2024  -1,0 %. Koko maassa vastaava henkilöstömäärän kasvuluku oli sen sijaan positiivinen ollen +2,0 %.

    Vuoden 2024 kehitys on ollut kaksijakoista: toisaalta liikevaihto on kasvanut usealla toimialalla, mutta samalla henkilöstömäärä on supistunut. Esimerkiksi informaatio- ja viestintä, matkailu ja yksityiset palvelut kotitalouksille vetävät edelleen varsin hyvin, ja jopa osaajapulaa on paikoitellen, mutta samalla yt-neuvottelujakin on käynnissä.

    Oulun seudun viennin suhdanne on kääntynyt positiiviseksi pääosin elektroniikkateollisuuden viennin palattua kasvu-uralle vuoden 2023 laskusuhdanteen jälkeen. Kokonaisviennin volyymi oli v. 2024 noin 6,4 mrd. €, mistä elektroniikkateollisuuden osuus oli noin 80 %. Kaikkien toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto oli vuonna 2024 19.1 mrd. €.

    Oulun alueen talouselämä on kokenut merkittävää haastetta rakentamissektorin hiljenemisestä, erityisesti asuntorakentamisessa, joka oli aiemmin kasvanut huomattavasti. Sen sijaan toimitila- ja liiketilarakentaminen sekä infrarakentaminen ovat pysyneet hyvällä tasolla johtuen aiemmin tehtyjen investointien etenemisestä Oulun alueella.

    Mielenkiinto Oulua kohtaan sijaintipaikkana on säilynyt hyvänä, joskin heikkenevä talous ja valmiiden rakennustonttien vähäisyys houkuttelevilla paikoilla hidastaa kehitystä. Oulun kaupungin päätökset vauhdittaa alueen julkisten – yksityisten investointien toteutusta on herättänyt paljon mielenkiintoa yrityksissä ja antaa viestin alueen kehitykseen panostamisesta.

  • Tällä sivustolla olevalla suhdannekuvalla, trendivertailulla ja vientinäkymällä seurataan erityisesti pk-yrityksistä muodostettujen yritysryhmien ja valikoitujen toimialaryhmien kehitystä. Kuhunkin yritysryhmään kuuluu vähintään 30 BusinessOulun valitsemaa toimialaa hyvin edustavaa yritystä. Poikkeuksen tähän tekee ”Muut” -ryhmä, missä on vain yksi yritysryhmä (Automotive) ja loput ovat TOL2008 -luokituksen mukaisia toimialoja. Yritysryhmistä puuttuvat suuryritykset. Toimialat ovat voineet valita yritysryhmät eri lähtökohdista ja eri painotuksilla, joten eri toimialojen volyymit ja trendit eivät ole vertailukelpoisia keskenään.

Matkailun tilastoja

Ohita upote: Matkailun tilastoja
Raporttia ladataan...
Lukuja voi tarkastella tarkemmin visitory dashboardissa >

Raportit ja muut selvitykset