Pohjoisen Logistiikkafoorumi – Logistiikan kehittämisen taustalla on poikkialainen yhteistyö

Julkaistu:

Kahdettatoista kertaa Oulussa järjestettävä Pohjoisen Logistiikkafoorumi keräsi tänä vuonna ennätykselliset 300 osallistujaa. Puolet yleisöstä oli paikan päällä ja saman verran osallistujia seurasi tapahtumaa livestriimin kautta. Tapahtuman järjestivät BusinessOulu ja Suomen osto- ja logistiikkayhdistys LOGY ry yhteistyössä LIMOWA:n ja VR Transpointin kanssa.

Logistiikkafoorumin keskeisissä teemoissa nousivat esille ajankohtaisuus ja toimintaympäristön muutokset. Viimeaikaisia toimintaympäristön muutoksia pohjoisen alueella ovat muun muassa koronapandemia, vihreä siirtymä ja Suomen liittyminen Natoon. Puheenvuoroissa pohjoisen logistiikan kehityskohteena korostuivatkin erityisesti vihreä energia ja alueellisen liikennestrategian kehittäminen.

Lisäksi logistiikan kehittäminen vaatii poikkialaisia verkostoja ja sitä kautta resurssien, tiedon ja osaamisen jakamista.

– Logistiikka alana ei toimi tehokkaasti ilman tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden välillä, totesi LOGY ry:n puheenjohtaja Jyri Vilko.

Pohjois-Pohjanmaan liiton suunnittelujohtaja Markus Erkkilä esitteli puheenvuorollaan Pohjoisen liikennestrategia 2036 -ohjelman, jossa korostuivat ylimaakunnallisuus, Pohjois-Suomen keskeisimpien liikenne- ja logistiikkajärjestelmien kehittäminen sekä niiden tarpeiden arvioiminen ja huomioiminen.

Kehittämistyö on merkityksellistä esimerkiksi elinvoiman kasvattamisen ja ylläpidon, investointien houkuttelun sekä huoltovarmuuden kannalta.

Lapin Kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala totesi pohjoisessa olevan runsaasti investointipotentiaalia, jonka hyödyntämisessä tehokkaalla ja toimivalla logistiikalla on merkittävä osuus.

Vihreä siirtymä vaikuttaa logistiikkaan ratkaisevasti

Vihreän siirtymän osalta vetytalous on yksi ajankohtaisimpia aiheita energiakeskustelussa, ja se vaikuttaa toteutuessaan myös logistiikan ratkaisuihin. Tutkimusjohtaja Jussi Paakkari Oulun yliopiston Kvantum Instituutista kertoi vetytalouden mahdollisuuksista ja sen paikallisuus- ja kestävyystekijöistä.

St1 Oy:n Sales manager ja Team Leader Anthony Sundström puolestaan esitteli biokaasun käyttöä polttoaineena, mistä hyvin toteutunut esimerkki löytyy Ruotsista. Myös Suomessa biokaasua on alettu ottaa käyttöön raskaassa liikenteessä.

– Esimerkiksi VR Transpoint käyttää jo biokaasua. Se on edullisempi kuin monet muut polttoaineet, ja biopoliittisen tilanteen kiristyessä Pohjoismaat ovat sen suhteen jo omavaraisia.

VR Transpointin tender management – ja uusien asiakkuuksien ja konseptien päällikkö Kirsi Klemola kertoi lisää raideliikenteen hiilineutraaleista kuljetuksista.

Raskaan liikenteen verkostojen osalta tarvetta olisikin etenkin raideliikenteen ja lentoyhteyksien kehittämiselle. Esimerkiksi Oulu-Tornio -ratahanke palvelisi toteutuessaan pohjoisen Suomen lisäksi myös Pohjois-Ruotsia ja Pohjois-Norjaa. Junnikkalan Sahan toimitusjohtaja Kalle Junnikkala korosti omassa puheenvuorossaan myös maakuntien pientieverkoston merkitystä puukuljetuksen ja -huollon turvaamiseksi saha- ja metsäteollisuudelle. Oulun sataman toimitusjohtaja Marko Mykkänen kertoi puhtaasta siirtymästä meriliikenteen osalta.

Tapahtuman lopuksi VR Transpointin tarjoaman lounaan yhteydessä oli mahdollisuus keskustella myös muutamien tapahtumassa mukana olleiden näytteilleasettajien kanssa, joiden edustajia järjestäjien lisäksi oli mukana Lufthansalta, Norjan Postilta (Posten Bring) ja Diffo Solutions Oy:ltä.

Katso Pohjoisen Logistiikkafoorumin tallenne

Striimitallenne logistiikkafoorumin puheenvuoroista on katsottavissa täältä.