Oulu haluaa Naton osaamiskeskuksen – hyödyttäisi koko Suomea

Julkaistu:

Oulu näkee Naton osaamiskeskuksen hyödyt koko Suomelle ja on valmis edistämään hanketta myös taloudellisesti. Oulun kautta Suomella olisi potentiaalia nousta kansainvälisesti tunnustetuksi toimijaksi kaksikäyttöteknologioissa. Oulu isännöi jo Naton DIANA-ohjelman kiihdyttämöä ja testauskeskusta, sekä johtaa 5G- ja 6G- tutkimukseen ja teollisuuteen keskittynyttä ekosysteemiä Euroopassa.

Oulun kaupunki on esittänyt hallitukselle – pääministeri Petteri Orpolle jo aiemmin ja 18.9. uudelleen tarkennetusti elinkeinoministeri Wille Rydmanille – aloitteensa Naton osaamiskeskuksen (Center of Excellence – CoE) tavoittelusta Ouluun. Oulun kaupunki on valmis neuvottelemaan osaamiskeskuksen perustamis- ja ylläpitokustannuksiin osallistumisesta.

– Nato-osaamiskeskuksen tavoittelu Suomeen on mainittu hallitusohjelmassa. Lisäksi Yhdysvaltain senaattori Lindsey Graham suositteli aiemmin tänä vuonna, että Suomi hakisi Naton osaamiskeskusta, joka keskittyisi 6G-, reunalaskenta- ja kvanttiteemoihin. Väistyvä USA:n suurlähettiläs toisti tämän kehotuksen 18.9.2024 julkaistussa haastattelussaan, kertoo Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava.

Osaamiskeskus yhdistää vientiteollisuuden ja puolustuksen tarpeet

Oulu näkee osaamiskeskuksen hyödyttävän koko Suomea. Keskuksen perustaminen olisi ulko- ja turvallisuuspoliittisesti sekä elinkeinopoliittisesti perusteltua, sillä kokonaisuudessa yhdistyvät vientiteollisuuden ja puolustuksen tarpeet.

– Keskus toimisi valtakunnallisesti ja mahdollistaisi suomalaisten yritysten pääsyn kansainväliseen liiketoimintaan, jossa kehitetään ns. kaksikäyttöteknologioita siviili- ja sotilaskäyttöön, BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula toteaa.

Teknologiset vahvuudet Oulun osaamiskeskuksen perustana

Langattomat viestintäteknologiat ovat olleet Suomen teknologiakehityksen terävin kärki vuosikymmeniä. Tällä hetkellä Suomi osallistuu voimakkaasti 5G- ja 6G-tutkimukseen ja teollisuuteen ja Oulu-vetoinen ekosysteemi johtaa työtä Euroopassa. Vahva Oulun alueen radio- ja puolijohdeteollisuus tukee näiden teknologioiden kehitystä ja soveltamista.

– Oulussa tehdään kansainvälisen tason työtä reunalaskennan tutkimuksessa ja teollisten sovellusten kehittämisessä, ja paikalliset yritykset ovat erittäin motivoituneita osallistumaan puolustussektorille. Kvanttilaskennan osalta Oulun painopiste on kryptografiassa, joka keskittyy tietojen salaamiseen ja suojaamiseen. Tämä on välttämätöntä turvallisessa viestinnässä siviili- ja sotilaskäyttökohteissa. Lisäksi kvanttilaskentaan liittyvä laitteistokehitys etenee Oulussa, Ala-Mursula listaa.

Vahva perusta Naton DIANA-yksiköstä

Oulu isännöi jo Naton DIANA-organisaation kiihdyttämöä ja testauskeskusta. Keskuksen profiili perustuu 6G-teknologiaan ja Oulu aikoo laajentaa tätä yksikköä uusilla resursseilla.

Naton osaamiskeskuksia on lähes jokaisessa liittouman jäsenmaassa. Keskukset ovat teemallisesti profiloituneita ja tarjoavat erikoistuneita palveluja jäsenmaille, kumppaneille ja Natolle itselleen.

Lisätietoja:
Juha Ala-Mursula
johtaja, BusinessOulu
+358 40 559 7020
juha.ala-mursula@businessoulu.com

Jussi Leponiemi
asiakkuuspäällikkö, ICT, BusinessOulu
+358 44 238 7860
jussi.leponiemi@businessoulu.com

Juuso Rönnholm
yhteyspäällikkö, BusinessOulu
+358 50 574 1504
juuso.ronnholm@businessoulu.com