Kesällä 2024 Oulun kaupunki pilotoi kesätyöharjoittelua kaupungin yksiköissä. Kohderyhmänä ovat oululaiset erityisnuoret ja vammaiset nuoret, jotka ovat opiskelijoita. Erityisnuori on nuori, joka tarvitsee tavallista enemmän tukea työssään. Kesätyöharjoittelijoiden tukena tulee olemaan työvalmentaja, joka kiertää työpisteissä ja on tavoitettavissa työpäivän aikana.
22-vuotiaalle Max Perungalle kuuluu hyvää. Hän on ollut työharjoittelussa Kaakkurissa sijaitsevassa Kuukkelin päiväkodissa toukokuun alusta saakka. Toisen vuoden tradenomin opintoja Oulun ammattikorkeakoulussa lopetteleva Perunka päätyi Kuukkelin päiväkotiin selailtuaan Internetiä ja bongattuaan sieltä kaupungin ilmoituksen avoimesta työharjoittelupaikasta erityisnuorille ja vammaisille opiskelijoille.
– Ajattelin, päteeköhän tuo minuun, kun minulla on ykköstyypin diabetes. Lähetin työhakemuksen ja aika pian toukokuun alussa sainkin puhelun, jossa kysyttiin, olenko vielä vapaa ja kiinnostaako paikka päiväkodissa.
Lapset ja henkilökunta työn parhaita puolia
Perunka on tykännyt erityisesti työyhteisöstä ja lasten kanssa leikkimisestä. Työilmapiiriä hän kehuu mukavaksi ja rennoksi, lapsia positiivisiksi ja iloisiksi. Myös liikuntaa on tullut mukavasti lisää päiviin. Perunka kertoo, että lapset ovat ottaneet hänet avoimesti vastaan ja kysyneetkin usein mukaan leikkeihin ja pelaamaan UNOa tai lautapelejä. Pienet ylityötkään eivät ole Perunkaa haitanneet.
– Eilen jäin muutamaksi minuutiksi yliajalle, kun lapsi pyysi minua mukaansa katsomaan siistiä kiveä, jonka hän oli löytänyt, Perunka naurahtaa.
Max Perunka nostaa myös tärkeäksi tekijäksi henkilökunnan ymmärryksen ja myönteisen asenteen, jos hänen tarvitsi käydä sairautensa vuoksi tauolla.
Risuja ruusujen vastapainoksi ei juuri löydy. Hetken tuumattuaan Perunka mainitsee, että lapset saattavat välillä heittäytyä hankaliksi, mutta sitä kuuluukin odottaa tällaisessa työssä.
– Tai eivätpä he kovin hankalia täälläkään ole, hän lisää.
Perunka tulisi ehdottomasti uudelleen Kuukkeliin, jos tilaisuus tulee. Hän kertoo, että kesätyö opetti paljon, millaisia haasteita varhaiskasvattajilla on tai voi olla. Alanvaihtoa Perunka ei suoranaisesti suunnittele, mutta toteaa, että jos tradenomin opinnot eivät onnistu, ala lastenhoidon parissa on ”vahva kakkonen”. Alaa miettivälle nuorelle hän antaa vinkeiksi positiivisen asenteen ja kärsivällisyyden lasten kanssa.
– Lasten oma tapa katsoa maailmaa ja heidän suuri uteliaisuutensa innoittivat tekemään osani päiväkodissa mahdollisimman hyvin.
Työvalmentajan palaute positiivista
Työvalmentaja Susanna Kangas kertoo Perungan olleen helppo valmennettava. Kangas käy katsomassa nuorten tilanteen harjoittelupaikoissa yleensä heti harjoittelun alussa. Silloin jo kävi selväksi, ettei Perungalla ole erityisen ohjauksen tarvetta. Rauhallinen ja rento olemus tekee hänestä lapsillekin helposti lähestyttävän ihmisen.
– Maxista jäi jo työhaastattelussa luottavainen olo. Semmoinen, että hän kyllä tulee lasten ja työkavereiden kanssa varmasti hyvin juttuun.
Työvalmentajan työ on monipuolista ja vaihtelevaa, ja työnkuva riippuu paljolti työskentelypaikasta. Esimerkiksi nuorten työpajoilla ohjattavia on kokonainen ryhmä, kun taas vammaisten ja nuorten kesätyöharjoittelussa nuoret työskentelevät eri työpisteissä, ja Kangas vierailee heidän luonaan tarpeen mukaan.