Ihan tavallista startup-yrittämistä

Julkaistu:

Startup-yrityksen määritelmiä on monia, mutta yksinkertaisuudessaan startup on yritys, joka hakee nopeaa kasvua. Lisää maustaen voi todeta, että sen liiketoiminta on skaalautuvaa. Kasvua etsiessä tie vie usein kansainvälisille markkinoille.  

Usein ensimmäiset askeleet startup-yrittäjäksi lähtevät siitä, että ihminen huomaa ongelman, joka haittaa omaa tekemistä. Vaihtoehtoisesti ongelman voi huomata myös ympäröivässä maailmassa. Startup-yrittäjä on ongelmanratkaisija, joka huomaa, miten asiat voisi tehdä paremmin, tehokkaammin tai vaikka arkea helpottaen. Kyse voi olla vaikka unenlaadun tarkkailusta terveellisempien elämäntapojen tukena tai ravintolan, ruoan ja kotona olevan asiakkaan yhdistämisestä.

Ongelman tunnistamisen jälkeen on aika pohtia, haittaako se muitakin. Kannattaako siihen kehittää ratkaisu? Ja ennen kaikkea: onko ratkaisulle asiakaskuntaa? Helpoin ensimmäinen askel on kysellä muilta, miltä idea vaikuttaa. Usein prosessiin kuuluu MVP, Minimum Viable Product, eli pienin julkaisukelpoinen tuote. Sen avulla saadaan mahdollisilta asiakkailta suoraan palautetta, jonka pohjalta kehittää ratkaisua, tai hylätä se. Jos asiakkaat kiinnostuvat tuotteesta, viimeistään tässä vaiheessa on hyvä pohtia, miten siitä tehdään liiketoimintaa. Malleja voi olla monia ja ne voivat muuttua matkan varrella. Esimerkiksi Netflixin alkuperäinen internetiin perustuva liikeidea oli ”videovuokraamo netissä”, jossa leffa valittiin netissä ja se toimitettiin asiakkaalle postissa.

Kaikkea voi harjoitella

Startup-yrittäjyyteen aletaan harvemmin yksin, sillä yleensä ollaan tekemässä jotain uutta ja jännää. Siihen vaaditaan monenlaista osaamista, joka harvoin asuu vain yhdessä ihmisessä. Ongelmanratkaisija ja ratkaisunkehittäjä voi huomata, että kaveriksi olisi kiva saada joku, jolla on kaupallista osaamista. Näin ratkaisu ei jää harrasteluprojektiksi kellariin. Tielle mahtuu myös paljon erilaisten asioiden selvittämistä, vaikkapa rahoitukseen liittyen. Jos suunnitelmissa on löytää ulkopuolista rahoitusta, vastaan tulee usein pitchaus. Oulussa pitchauksesta on kehitetty oma arktinen taiteenlajinsa Polar Bear Pitching. Toki kaikkien ei tarvitse esitellä liikeideaansa avannosta, mutta on kiva huomata että porukassa on tyyppi, jolta sujuu idean esittely haastavammassakin paikassa!

Startup-yrittäjyys ei ole rakettitiedettä ellei yritys ole kehittämässä ratkaisuja raketteihin. Toki vastaan tulee monia uusia tilanteita ja termejä ihan alkumetreiltä asti. Myös päätöksiä, tiukkoja tilanteita ja epäonnistumisia. Onneksi kaikkea voi tulla harjoittelemaan turvalliseen ympäristöön Startup Stationille ja Startup Express -esihautomoon.