Saaga ja Saana kesätyössä pesisvalmentajina – lasten pelitaitojen kehittymisestä iloa työhön

Julkaistu:

Lippo Juniorit on palkannut 32 kesäsetelityöntekijää pesiskoulun ohjaajiksi. Lisäksi heinäkuussa järjestetään Suomen historian suurin pesäpalloleiri; sinne on palkattu avustavia työntekijöitä kesätyösetelillä.

Saaga Saukko, 17, on toiminut tänä kesänä ohjaajana kaksi viikkoa kestävässä Panda-pesiskoulussa – jossa hän on mukana nyt kolmatta kesää. Alun perin Saukko päätyi pesisvalmentajaksi toiminnassa mukana olleen kaverinsa vinkistä.

– Olin pienempänä kerran tässä samassa pesiskoulussa.

Pesiskoulu on tarkoitettu 5–12-vuotiaille tytöille ja pojille, ja se järjestetään usealla eri kentällä Oulussa. Pesiskoulussa harjoitellaan lajin perustaitoja, opetellaan ryhmässä toimimista ja pelataan pesispelejä hyvässä hengessä.

Saukko on suunnitellut tunteja, opettanut pesäpallon alkeita ja yrittänyt tuoda liikkumisen iloa pienille lajiin vasta tutustuville tai sitä jo hieman osaaville lapsille.

Hänestä työ on helpohkoa, mutta siihen tuo oman haasteensa tuntien suunnittelu ja siihen käytettävä aika. Eniten Saukko on tykännyt olla tekemisissä ihmisten kanssa.

– Meillä on oma harjoittelukenttä Kellossa. Siellä on päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin ja yhteistoimintaan heidän kanssaan.

Haasteiksi hän nimeää työntekijäpulan ja siitä aiheutuvan lisävastuun. Myös ryhmäkokojen pienentyminen on vaikuttanut pelimahdollisuuksiin. Saukko on ohjannut 6–7-vuotiaita lapsia.

– Kohokohtana nimeän lasten onnistumisen tunteet ja sen, kun heillä on aidosti kivaa lajin parissa.

Saukko antaa kiitosta Lipon toiminnasta ja työyhteisöstä. Työhön sopisi hänen mukaansa helposti lähestyttävä, sosiaalinen ja lasten kanssa toimeen tuleva henkilö.

– Jos yhtään kiinnostaa ja tuntuu, että tämä voisi olla oma juttu, kannattaa ehdottomasti hakea mukaan. Sitä kautta saa myös kokemusta.

Puolet kesäseteliläisistä lajin harrastajia

Oulun Lippo Juniorien toiminnanjohtaja Esa Pietiläinen kertoo, että noin puolet pesiskouluohjaajista on niin sanotusti seuran sisältä eli lajia harrastavia nuoria.

– Plussaa on aina, jos tietää lajin taustoja. Paljon on myös heitä, joilla ei ole entuudestaan kokemusta pesäpallosta, mutta heillä on pedagogista silmää, ja he osaavat ottaa huomioon lapsia ja nuoria.

Pesiskoulun harjoituspäivät pidetään arkena, ja sunnuntaisin järjestetään turnaus, missä koululaiset pääsevät pelaamaan toisiaan vastaan.

– Kesäkuun alku on todettu hyväksi ajankohdaksi pitää pesiskoulua, kun monet vanhemmat ovat vielä töissä juhannukseen asti. Jos tämä pidettäisiin heinäkuun alussa, osallistujamäärät todennäköisesti tippuisivat.

Moni jatkaa pesiskoulusta mukaan joukkuetoimintaan, jota on kaikissa ikäluokissa 2016 syntyneistä aina aikuisiin saakka.

Lippo Juniorit jalkautuu ympäri Oulua. Heillä on toimintaa yhdeksällä eri kentällä, kuten Kellossa, Kaakkurissa, Lintulassa, Kiimingissä ja Talvikankaalla.

– Olemme huomanneet, että jos haluamme lisää junioreja mukaan toimintaamme, meidän pitää jalkautua lähelle heitä – sinne alueelle, missä he asuvat.

eväisin Lippo Juniorit kiertää myös kouluissa ja päiväkodeissa. Junioripäällikkö, koulujen ja päiväkotien yhteistyöstä sekä pesiskoulusta vastaava Ninni Fasse kertoo Lippo Junioreiden kiertäneen pitämässä lajiintutustumistunteja yli kahdessakymmenessä koulussa ja yhtä monessa päiväkodissa.

– Laitamme sähköpostia ja kysymme, voimmeko tulla pitämään liikuntatunnin 1–3-luokkalaisille. Yleensä vastaus on innostunut ja positiivinen. Meitä on kysytty myös oma-aloitteisesti paikalle.

Kahdessa viikossa näkee kehittymisen

Saana Kälkäjä, 15, on yksi heistä, jotka harrastavat pesäpalloa. Hän on pelannut Lipossa jo kymmenen vuotta. Kesätyösetelipestissään hän on tykännyt erityisesti yhteistoiminnasta lasten kanssa:

– On ollut mukava nähdä, kuinka he ovat kehittyneet jo tässä kahdessa viikossa.

Kälkäjä on ohjannut sekä ”pienten” eli 5–8-vuotiaiden että ”isojen” eli 9–12-vuotiaiden ryhmiä. Hänestä työhön sopii henkilö, joka tulee hyvin toimeen lasten kanssa ja tietää edes vähäsen pesäpallosta. Myös hänen työnkuvaansa kuuluu pesiskoulun valmentajana toimiminen. Työyhteisöstä hänellä on pelkkää positiivista sanottavaa, vaikka moni onkin entuudestaan tuttu harrastuksen kautta.

– Kaikki ovat ystävällisiä ja ovat hyvin mukana toiminnassa.